TURISME

La comarca de l’Alt Urgell ocupa la conca alta del Segre, des de el seu naixement a la Cerdanya fins arribar a les terres de la Noguera, on desemboca. El Segre, riu de caudal apreciable, sobretot en els mesos de desgel primaveral i en època de pluges a la tardor, és la columna vertebral de la comarca, que s’orienta de nord-est a sud-est.

Amb els seus 19.027 habitants, l’Alt Urgell és una de les comarques de Catalunya amb menor densitat de població: 13 habitants per km2. La població es troba distribuïda en els 126 nuclis que encara romanen habitats, tot i que el 55% es troba a la capital de la comarca, La Seu d’Urgell, amb 11.000 habitants aproximadament.

La Seu d’Urgell compta amb els següents serveis, cosa que reforça la seva condició de centralitat i ciutat de serveis:

Seu del Bisbat d’Urgell: Centre d’una diòcesis que abasta la totalitat dels Pirineus catalans i bona part del Pre-Pirineu, el titular del qual ostenta el càrrec de Copríncep del Principat d’Andorra.

Sant Hospital: Treballen 160 professionals, i per tant, cobreix la comarca i bona part de la Cerdanya.

Revitalitzada i mil•lenària Fira de Sant Ermengol.

Centre turístic: ofereix més de 1000 places hoteleres. Biblioteca Municipal Sant Agustí amb gran número d’usuaris, ubicada en l’edifici de l’antic hospital.

Seu de manifestacions esportives d’àmbit mundial: La Seu d’Urgell és el principal centre, i un dels més importants d’Europa, de piragüisme en aigües braves. Disposa d’una instal•lació modèlica per la pràctica de esports nàutics: El Parc del Segre.

Activitats que pot realitzar:

Descoberta del paisatge del Baridà: Des del mirador ubicat a les ruïnes del castell d’Aristot, admirar el paisatge de la comarca. A continuació, recórrer el laberint de carrers estrets del petit poble i visitar la seva església romànica del s.XII.

Arsèguel i els acordions: Contemplar la preciosa vista del poble des de la nacional i com a teló el Cadí de fondo. Passejant pels carrers medievals pot visitar el museu de l’acordió. Trobada popular que es celebra cada mes de juliol.

La Seu d’Urgell històrica: La Catedral de Santa Maria d’Urgell, al centre històric, és l’edifici més emblemàtic de la ciutat. Construïda al s.XII és la única catedral romànica que es conserva a Catalunya.

Passejar pels carrers antics.

www.turismeseu.com

Visita al mercat tradicional: Mercat tradicional que es celebra tots els dimarts i dissabtes al centre històric de la Seu d’Urgell. Altres mercats: dilluns-Martinet, dijous-Bellver, Diumenge-Organyà/Puigcerdà.

Esports d’aigua: Deixeu-se temptar per l’aigua i atreviu-vos a viure una experiència plena de sensacions i fortes emocions al Parc Olímpic del Segre de la Seu d’Urgell on es pot practicar rafting, hydrospeed i piragüisme.

www.parcolimpic.com

Trekking a Prat de Cadí: Caminada de 1 hora i 40 minuts des del poble d’Estana, per un sender senyalitzat amb vistes al Cadí.